2022-09-26 08:45

Kecskeméten, a Neumann János Egyetemen mutatta be új, angol nyelven megjelent könyvét Matolcsy György, az MNB elnöke. Az On the edge of times című kötet olyan írások gyűjteménye, amelyekben a Magyar Nemzeti Bank elnöke tekintélyes nyugati liberális gondolkodók, véleményvezérek elemzéseire, felvetéseire reagált az elmúlt évek során. A jellemzően 100 szavas cikkek alapján összeállt könyv összefüggéseit részletezte könyvbemutatóján a jegybankelnök.

 

 

"On the Edge of Times - Return of the 1940s and the 1970s" (Az idők peremén - a '40-es és '70-es évek visszatérése) címmel jelent meg közelmúltban Matolcsy György legújabb angol nyelvű könyve. A kötetet ma (szerda) a Neumann János Egyetemen mutatta be a szerző. Mint elhangzott, a könyv valójában egy levelezésgyűjtemény, amelyet a szerző három év alatt folytatott nyugat európai liberális közgazdászokkal, gondolkodókkal, véleményvezérekkel. A 252 darab mini, vagyis jellemzően 100 szavas cikkek számos mély összefüggésre világítanak rá, amelyek egy egészen más világot vizionálnak.

A könyvet dr. Csizmadia Norbert, a Neumann János Egyetemért Alapítvány elnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Mint mondta, a kecskeméti egyetemnek fontos szerepe van a könyvben is vázolt jövő megteremtésében.

– Az a missziónk, hogy egy speciális Neumann-modellt alkalmazva ne csak egyetemet fejlesszünk, hanem együttműködjünk Kecskemét versenyképességében, az ország versenyképességében 100 kiemelt partnerrel, 100 kilométeres körzeten belül. Büszkék vagyunk arra, hogy alkalmazott egyetem lehetünk, hogy duális egyetem lehetünk, és kiváló szakmai, stratégiai partnereink vannak. Azért vagyunk itt, mert új gondolkodásra, új gondolatokra van szükség, és ez a könyv pont erről szól –fogalmazott dr. Csizmadia Norbert, a Neumann János Egyetemért Alapítvány elnöke.

Matolcsy György könyve bemutatója kezdetén a mű megszületésének körülményeiről beszélt. Mint a jegybankelnök elmondta, külföldi útjai során hallottak, valamint a Financial Times hasábjain megjelent írások nyomán arra a következtetésre jutott, a liberális közgazdasági nézeteket jó lenne ütköztetni az általa képviselt unortodox közgazdaságtannal.

– Ez a könyv 3+1. Benne van a nyugati liberális elit evolúciója, a nyugati klasszikus közgazdaság, benne van a klasszikus neoliberális közgazdaság teljes gondolkodása, benne van a multi üzleti élet. Hiszen akiket én idézek, akikkel dialógust folytattam egy darabig, azok egészen kiváló szakemberek. A gondolatok a nyugati világ a liberális gondolkodásának magvai, központjai. Persze én hozzátettem azt, amit egy másik gondolkodás képvisel. Ezt azért tettem, mert az idők peremén vagyunk, tehát a régi világ süllyed el, és egy új világ jön fel – magyarázta a hallgatóságnak Matolcsy György.

A könyvbemutatót panelbeszélgetés követte, amelyben a jegybankelnök mellett dr. Csizmadia Norbert, a Neumann János Egyetemért Alapítvány elnöke, valamint Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke vett részt. Itt már kötetlenebb formában beszéltek a résztvevők arról az új gazdaságpolitikáról, amelyet a könyv vázol fel.       

Ennek során Matolcsy György többek között kifejtette, hogy új, kettős világrend van kialakulóban, amely az USA és Kína köré épül. Kína két, százéves terv alapján működik. Az első, 1921-től 2021-ig tartó időszak során visszaállították az államszervezet működését, a második periódusban pedig – amely 1949-től indult, és még most is tart. A világ vezető erejévé kívánnak válni.

Ebben a világrendben Matolcsy szerint nem lesz helye egy harmadik szereplőnek, Európának, az Európai Egyesült Államoknak. Az MNB elnöke szerint Európának az innováción alapuló fejlődésre kell koncentrálnia, mindenben a fenntarthatóság felé kell haladni, hiszen csak úgy lehet rend a világban, ha a működése fenntartható.

Forrás: www.kecskemetilapok.hu