• GINOP
  • GINOP-2.2.1-15-2017-00077

Felhívás megnevezése: GINOP-2.2.1-15 – K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések

Projekt címe: Új fejlesztésű alapanyagok, nano-kompozitok alkalmazása sűrített levegős fék- és segédrendszerek tervezésében

Projekt azonosító száma: GINOP-2.2.1-15-2017-00077

Kedvezményezett: Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.

Konzorciumi partner: Neumann János Egyetem

A kecskeméti székhelyű Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. és a kecskeméti Neumann János Egyetem konzorciuma 350 millió forint (~ 1,1 millió EUR) keretösszegű vissza nem térítendő támogatást nyert K+F együttműködésük erősítésére, kibővítésére, mely projektben új, alternatív gumi és polimer anyagokat kutatnak autóipari felhasználásra.

Támogatás összege: 350.000.000 Ft

Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-re eső rész: 129.685.000 Ft

Neumann János Egyetemre eső rész: 220.315.000 Ft

Támogatás intenzitása: 100 %

Megvalósítási időszak: 2017.08.01.-2019.10.31.

Támogató alap: Európai Regionális Fejlesztési Alap

A kecskeméti székhelyű Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. és a kecskeméti Neumann János Egyetem konzorciuma a GINOP-2.2.1-15-2017-00077 azonosítószámú "Új fejlesztésű alapanyagok, nano-kompozitok alkalmazása sűrített levegős fék- és segédrendszerek tervezésében" című, 2019. október 31-én záródó, 27 hónapig tartó projektjében olyan alternatív autóipari alapanyagokat és eljárásokat kutatott, melyek hosszabb távon is a Knorr-Bremse vállalat kutatás-fejlesztési munkáját támogatják. A pályázat során elnyert 350 millió forint (~ 1,1 millió EUR) vissza nem térítendő, Európai Uniós támogatást a konzorciumi tagok K+F együttműködésük erősítésére, kibővítésére, alternatív termékfejlesztési eljárások, és alapanyagok kutatására és ezek segítségével prototípus rendszerek létrehozására fordították.

A projekt során kifejlesztésre kerültek egy moduláris, elektronikus levegőelőkészítő egység, elektronikus abroncstöltő rendszer haszongépjárművek számára és új tréler fékvezérlő szelep prototípusai, melyekben a Knorr-Bremse funkcionális újdonságai mellett a Neumann János Egyetemmel közösen végzett kutatómunkájuk során létrehozott nano-kompozit alapanyagreceptúrák és vizsgálati eljárások is kipróbálásra, alkalmazásra kerülhettek. A prototípusok részletes tartós teszteléses vizsgálaton is átestek a Knorr-Bremse kecskeméti Teszt Központjában.

A polimer és gumi alapanyagok jelentős szerepet játszanak a Knorr-Bremse kutatás-fejlesztési munkájában, melyeknek mechanikai tulajdonságait sikerült több paraméter tekintetében is nano méretű anyagösszetevők alkalmazásával javítani a projekt során. Szintén a polimerek alkalmazásának eddigi vizsgálati eljárásait sikerült továbbfejleszteni gyorsabb és hatékonyabb módszerekké, melyek csökkenthetik a time to market mutató, vagyis a kifejlesztett termékek piacra juttatási idejének mérőszámát.

A Neumann János Egyetem és a Knorr-Bremse kutatói, mérnökei szorosan együttműködve dolgozták ki ezeket az új eljárásokat, új, alternatív alapanyagokat, mely munka során egymás tevékenységét is jobban megismerve, a kutatási irányokat együtt meghatározva lehetőséget teremtettek a további, a projekt lezárását követően is folytatható sikeres együttműködéshez.

A Knorr-Bremse 1995 óta végez kutatás-fejlesztési tevékenységet Budapesten és Kecskeméten és hazánkban a multinacionális vállalatok között elsőként hozott létre Kutatás-fejlesztési Központot. A pályázatban szereplő kutatás-fejlesztési projekt megvalósulása a partnerek között már korábban is meglévő K+F+I együttműködést mélyíti tovább, amelynek során hatékony együttműködésre, tudástranszferre kerül sor a konzorciumi partnerek között.

A Knorr-Bremse AG vállalati profilja

A Knorr-Bremse (ISIN: DE000KBX1006, tőzsdei azonosító („ticker symbol”): KBX) a fékrendszerek globális piacvezetője, valamint a biztonsági szempontból döntő fontosságú vasúti és haszongépjármű-rendszerek vezető szállítója. A Knorr-Bremse termékei döntő mértékben járulnak hozzá, hogy a világ sínjei és útjai biztonságosabbak és energiahatékonyabbak legyenek. Több mint 30 ország 100-nál is több telephelyén 28 500 munkatárs dolgozik szakértelemmel és motivációval azért, hogy a vevők világszerte elégedettek legyenek a cégcsoport termékeivel és szolgáltatásaival. 2018-ban a Knorr-Bremse két üzletága összesen 6,6 milliárd euró (IFRS) árbevételt realizált. Iparági újítóként a vállalat már több mint 114 éve játszik meghatározó szerepet a mobilitás és a szállítmányozási technológiák innovációjában, különös tekintettel a hálózatosított rendszermegoldásokra. A Knorr-Bremse az egyik legsikeresebb német ipari vállalat, amely a legfontosabb globális megatrendekre épít: urbanizáció, ökohatékonyság, digitalizálás és automatizált vezetés.

A Neumann János Egyetem profilja

A Neumann János Egyetem az alkalmazott tudományok egyeteme emberközpontú, egész életen át tartó kötődést és tanulást biztosító intézmény, amely hazai és nemzetközi versenyképességét a legkorszerűbb eszközök és módszerek alkalmazására építi, harmonikusan együtt él társadalmi és gazdasági környezetével. Az intézmény legfőbb jellemzője, hogy nyitott az innovációra, gyorsan és rugalmasan reagál minden kihívásra, ezért több területen egyedülálló eredményt ért el. Magyarországon először vezette be a cégek és az egyetem együttműködésén alapuló duális képzést, amellyel az eddiginél szorosabbra fonta egyébként is széles körű gazdasági kapcsolatait.

További információ:

Bucsai Edina                                                               Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft

Marketing Munkatárs                                                    Georg Knorr u. 8

Tel:  +36 (76)511 738                                                   6000 Kecskemét

Fax: +36 (76)511 100                                                   www.knorr-bremse.hu   

E-Mail: edina.bucsai@knorr-bremse.com                                  

 

Dr. Berczeli Miklós                                                       Neumann János Egyetem

vezető kutató                                                               Izsáki út 10.

Tel: +36 (20) 2388144                                                  6000 Kecskemét

Fax: +36 (76) 516 399                                                  http://www.uni-neumann.hu       

E-Mail: berczeli.miklos@gamf.uni-neumann.hu