Projekt címe:  A természeti környezet védelme az inváziós növényfajoktól

Rövidítés:  PROTECT

Projekt azonosító száma: HUSRB/1602/12/0132

Kedvezményezett: Várostervezési és Környezetvédelmi Tartományi Titkárság (Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine)

Konzorciumi partner: Neumann János Egyetem

Elkülönített forrásösszeg: 284.491,00 euró

Támogatás összege: 241.817,34 euró

Várostervezési és Környezetvédelmi Tartományi Titkárságra (Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine) eső rész: 133.713,84 euró

Neumann János Egyetemre eső rész: 108.103,5 euró

Megvalósítási időszak: 2018.01.31.-2019.09. 29.

A Projekt leírása:

Az elmúlt 20 évben az éghajlatváltozás miatt Magyarország déli részén számos inváziós növényfaj jelent meg. A magyar–szerb határtérség legelterjedtebb és legjelentősebb invazív növényfaja a parlagfű. Mivel természetes ellensége nincsen, így folyamatosan terjed a természetvédelmi területeken, megterheli a védett növényeket, pollenje pedig meghatározó allergénnek számít a térségben.

A projekt fő célkitűzése a környezeti kockázatok csökkentése és az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak megelőzése a magyar–szerb határtérség természetvédelmi területein olyan közös fellépések végrehajtásával, amelyek nyomon követik és feltérképezik az invazív fajokat, valamint visszaszorítják a parlagfüvet azzal a céllal, hogy csökkentsék az invazív fajok terjedését és jobb védettséget, biztonságosabb környezetet biztosítsanak a lakosságnak és a gazdaságnak. A projektterületeknek négy védett területe lesz a határtérségben: Szerbiában, Szabadka és Magyarkanizsa területén a Selevenjske pustare, Subotička Peščara, a Ludaš-tó és a Palić, Magyarország területén pedig a Kiskunsági Nemzeti Park, amely Kecskemét közelében található.

A projekt elvárt eredményei a következők:

  1. Az invazív növényfajok eloszláselemzésének alapját adó monitoringrendszer létrehozása, talajba helyezett magbank a projektterületeken, a pollenkoncentráció és a levegőszennyezéssel folytatott kölcsönhatásának nyomon követése a határtérségben;
  2. A parlagfű kezelése és visszaszorítása különböző kezelésmódokkal a határtérség projektterületein;
  3. A fontosabb érintettek és intézetek tudatosságának fokozása az invazív növényfajok vonatkozásában;
  4. ECO tapasztalati és tudáshálózat létrehozása;

A projekt hozzájárul a Program átfogó céljához és az 1. prioritástengely specifikus célkitűzéséhez: A határon átnyúló vízgazdálkodás és kockázatmegelőzési rendszerek színvonalának javítása mivel a projekt az invazív fajok – többek között a parlagfű – problémaköre vonatkozásában együttműködést folytató intézeteket köt össze. Az invazív fajok kiirtására és nyomon követése környezeti fenntarthatóságot és biztonságot eredményez a határtérségben.