Nagyszabású gála keretében idén először adták át a Neumann Kiválósági Díjakat a kecskeméti Neumann János Egyetemen. 2022. március 30-án este 14 kategória jelöltjei vehették át a Neumann János portréját ábrázoló bronzplakettet, valamint jutalmazták a legjobb tanulmányi eredményt felmutató végzős hallgatókat is.

A felsőoktatási intézmény fenntartásáért felelős Neumann János Egyetemért Alapítvány 2022. januári ülésén döntött a díj létrehozásáról és a szükséges források biztosításáról. A hagyományteremtő szándékkal életre hívott kitüntetés Pogány Gábor Benő, Munkácsy Mihály- díjas szobrászművész által készített bronzplakettel, és 100-500 ezer forintig terjedő pénzjutalommal jár. A díjat minden év márciusában, a kiváló tanulmányi eredménnyel rendelkező végzős hallgatók és a jelöltállító bizottság által meghatározott kategóriák díjazottjai vehetik át.

Idén az Év Oktatója szakmai díj, a Kiváló Hallgatói Öntevékeny Csapat, az Év Oktatója hallgatói díj, az Év Munkavállalója, az Év Kiváló Duális Partnere, az Év Támogatója, az Év Példaképe, az Év Innovátora, az Év Tehetséggondozója, az Év Mentorhallgatója, valamint az Egyetemi Sportéletért díj kategóriákban összesen 14 egyetemi munkatársat, hallgatót és üzleti partnert tüntettek ki.

A díjalapítás elsődleges célja az elismerés és a motiváció, mert a kecskeméti Neumann János Egyetem valódi ereje elsősorban abból fakad, ha az egyetemi polgárok, a hallgatók, oktatók és munkatársak egyénenként és közösségben a mindennapok során minél több értékteremtő és közösségformáló eredményt tudnak felmutatni. Az egyetem vezetésének feladata pedig az, hogy ezekbe a folyamatokba a szervezet minél több tagját képes legyen bevonni.

Az ünnepi gálaműsort Csizmadia Norbert, a Neumann János Egyetemért Alapítvány elnöke, Lezsák Sándor, az alapítvány kuratóriumának tagja, az Országgyűlés alelnöke, és dr. Fülöp Tamás, rektor nyitotta meg. Köszöntőjükben mindhárman azokra a közös célokra és eredményekre hívták fel a figyelmet, melyek elérésében a Neumann János Egyetem minden egyes tagjának komoly szerepe van.

A rendezvényen bemutatkozott az intézmény fővárosi képzési helyszínét biztosító Magyar Nemzeti Bank Tudásközpont is, melyet dr. Lehmann Kristóf képviselt. A gála zárásaként dr. Csuhaj-Varju Imre, a Kármán Tódor Védelemipari és Technológiai Tudásközpont vezetője egy eredeti, 1848-as, damaszkuszi pengés szablyát ajándékozott az egyetemnek, melyet azzal a céllal adott át dr. Fülöp Tamás rektornak, hogy erre a szimbolikus erővel bíró ereklyére függesszék fel az adott évben legjobban teljesítő, védelemipari képzésben résztvevő hallgató nevét.


Díjazottak