2023. április 23-án Kecskeméten került megrendezésre az Olimpiai 7-es Rögbi MEFOB döntője. A 2018-ban utoljára megrendezett egyetemi rögbi bajnokságot, így nagy várakozás előzte meg.

2020. szeptemberéig kell visszakanyarodni, amikor a Neumann János Egyetem és a Kecskeméti Atlétika és Rugby Club együttműköédsi megállapodást írt alá az egyetemi rögbi sportág fejlesztésének érdekében. A kezdeti időszakban a szabadsávos kurzus elindítása és a sportág minél több hallgatóval való megismertetése volt a fő cél. Az idő előre haladtával azonban a cél egyértelműen a hazai rögbis egyetemi élet beindítása volt. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség és a Magyar Rögbi Szövetség támogatásának köszönhetően a Neumann2023 programsorozat keretein belül 2023. április 23.-án négy egyetem részvételével került sor a 2022/2023. évi olimpiai 7-es rögbi MEFOB döntőjére. A kilátogató szépszámú közönség igazi nyilt sisakos küzdelmet láthatott, ahol az alábbi végeredmény született.

Olimpiai 7-es rögbi MEFOB végeredmény:

  1. Debreceni Egyetem
  2. Szegedi Tudományegyetem
  3. Neumann János Egyetem
  4. Pécsi Tudományegyetem

Debreceny Dénes (Magyar Rögbi Szövetség - Technikai igazgató): Nagyon fontos lépés volt ez az esemény a sportág kiszélesítésének útján. Folytatás remélhetően ősszel, és további egyetemek csatlakozásával tovább nőhet a résztvevők így a rögbi játékosok köre is. Mindamellett ez egyben hatalmas lehetőség is lehet a kecskeméti rögbi klub játékos állományának bővítésére és megújítására – mondta Debreczeny Dénes, a szövetséget képviselő technikai igazgató a tornát követő tájékoztatón.

Járdi Ádám (NJE Sportközpont vezető): Hatalmas öröm volt számunkra, hogy vasárnap benépesült a rögbis közegben csak legendás helyszínként aposztrofált GAMF pálya. A célunk az volt, hogy egy remek helyszínen vendégül tudjuk látni az egyetemi rögbi mezőnyét. Az elmúlt években igyekeztünk szisztematikusan felépítani a hazai egyetemi rögbi kecskeméti alapjait. Az időjárás kegyes volt hozzánk és az utánpótlás és felnőtt rögbi mezőnyével egy kiemelkedő, jó hangulatú eseményt sikerült megvalósítanunk.