2023-12-12 11:16

2023. november 30-án került megrendezésre a Neumann János Egyetem Kecskeméti CAMPUSÁN a Gazdaságtudományi Kar impozáns épületében a felsőoktatási intézmény hagyományosnak tekinthető tudománynapi konferenciája az AGTECO 2023, amelyen az Egyetem által gondozott valamennyi tudományterület képviseltette magát. A Neumann János Egyetem Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskolájának törzstagjai és első évfolyamos hallgatói is nagy számban vettek részt a konferencián, s annak kísérő rendezvényein.

A délelőtt első felében plenáris előadásokra került sor. Az előadók (Dr. Istenes Zoltán, Dr. Apáti Ferenc és Prof. Dr. Lentner Csaba) színvonalas előadásaik keretében megismertették a hallgatóságot a terepi robotika kihívásaival, vázolták a gyümölcstermesztés várható tendenciáit, s foglalkoztak a magyar állam pénzügyi stabilitásának kérdéseivel. 

Ezt követően került sor a Neumann János Egyetemért Alapítvány, a Neumann János Egyetem és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház szervezésében, Benjamín Labatut – Maniac című könyvének színházi előadással egybekötött bemutatójára, valamint a szerzővel folytatott pódiumbeszélgetésre.

A délután folyamán 16 szekcióban folytatódott a program, s a Campus Aulájában egy poszter szekció is megrendezésre került. (Emellett Budapesten az Infoparkban is megszervezésre került 2 szekció). Hallgatóink több szekcióban (Agrár- és Környezettudományi, Emberi Erőforrás Gazdálkodás, Pénzügyi Tudomány, Társadalomtudomány, Vállalatgazdaságtan, Regionális Gazdaságtan, Globalizáció) is érdekeltek voltak részben szekció elnökként, részben pedig előadóként. 12 hallgatónk (Gáborné Jakab Ágnes, Nagy Mária Roberta, Farkas Krisztina Anikó, Bencsik Győző, Martzy Antal, Tüskés István, Hajnal Zsófia, Papp Gábor, Mayer Balázs, Behringer Zsuzsanna, Szuda Csaba és Vajna István) számolt be előadása keretében kutatásának előzményeiről, kutatási tervének főbb irányairól és a már meglévő, valamint a várható eredményekről. A prezentációk kivétel nélkül szemléletesek és szakmailag alátámasztottak voltak. Egyértelműen látszott, hogy a Hallgatóink -munkaköreikből és beosztásaikból adódóan – jártasak a prezentációs technikákban, s nagyon jó kommunikációs- valamint vitakészséggel rendelkeznek. Ezt az egyes előadásokat követő kérdésekre adott releváns válaszaik is bizonyították. Nagyon jó érzés volt látni, hogy Hallgatóink – amennyiben ezt a szekciók időbeosztása lehetővé tette -, igyekeztek egymás prezentációit is meghallgatni, s jelenlétükkel is támogatni egymást. A későbbiekben témavezetőikkel elemzik majd a tapasztalatokat, s az előadásokat követő viták alapján akár új kutatási irányok is megnyílhatnak. Egyértelműen kijelenthető, hogy a konferencia jelentős mértékben hozzájárult Hallgatóink tudományos életbe történő bekapcsolódásához, s közösségformáló hatásáról sem lehet megfeledkezni. 

Gratulálunk valamennyi résztvevő Hallgatónknak a felkészülésükhöz, s a sikeres szereplésükhöz, s köszönjük a témavezetőknek a felkészüléshez nyújtott támogatást!