Egyéb ösztöndíjak


Fulbright

Magyarország 1978-ban csatlakozott a Fulbright-programhoz, amely egy posztgraduális oktatási, kutatói ösztöndíj-illetve csereprogram. 
A program célja az országok közötti kölcsönös megértés elősegítése, valamint lehetőség nyújtása a tudományos kutatói munkára, szakmai gondolatcserére.
A programra magyar állampolgárok pályázhatnak, akik felsőfokú végzettséggel (legalább BA/BSc szintű diploma), valamint magas szintű angol nyelvtudással (TOEFL vagy IELTS vizsga) rendelkeznek. Aktív hallgatói jogviszony nem szükséges, a jelentkezésnek nincs felső korhatára. PhD fokozattal rendelkező pályázók posztgraduális hallgatói ösztöndíjra nem, csak kutatói, illetve oktatói kategóriákban pályázhatnak.

A program keretében továbbtanulásra és kutatásra nyílik lehetőség

  • fokozatot nem adó (Non-Degree/Certificate) egyetemi képzésben vagy
  • fokozatot adó (Degree: Master’s, PhD vagy DLC egyetemi képzés első tanévében, illetve
  • PhD vagy DLA fokozat megszerzéséhez kapcsolódó kutatás végzése céljából, vagy bármilyen más kutatásban való részvétel céljából (Visiting Student Researcher – VSR). 

A pályázók az Amerikai Egyesült Államok bármelyik akkreditált egyetemét választhatják. 

További információk a Fulbright Hungary honlapján találhatók.


Államközi ösztöndíjak

Az államközi ösztöndíjak kétoldalú államközi megállapodásokban biztosított ösztöndíjpályázatok, egyetemi részképzésre, teljes képzésre, tanulmányútra, nyári egyetemekre. A pályázók köre és a pályázás feltételei országonként és ösztöndíjtípusonként eltérőek.

További információk a Tempus Közalapítvány honlapján találhatók.


Nyári egyetemek

Magyarországnak a világ számos országával van kormányközi vagy tárcaközi oktatási, tudományos és kulturális együttműködési egyezménye. A kétoldalú megállapodásokban rögzített munkatervek többek között nyári egyetemi kurzusokon való részvételt tesznek lehetővé a pályázók számára.
A 2-8 hetes nyári egyetemi programok többnyire a fogadó ország kultúrájának, művészetének megismerésére, a pályázó nyelvtudásának tökéletesítésére adnak lehetőséget. A nyári egyetemek programját és helyszínét a fogadó ország határozza meg, ezért egyéni kutatómunkára, más helyszínen folytatandó tudományos tevékenységre nincs mód.

További információk a Tempus Közalapítvány honlapján találhatók.