2022-09-19 09:35

részlet a Neumann János Egyetem rektorának tanévnyitó beszédéből

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Egyetemi Polgárok! Kedves Elsőéves Hallgatóink!

Kétezerötszáz évvel ezelőtt, Lin-Csi apát, egy kínai buddhista szerzetes kolostort alapított a Kanton tartományban lévő Huo-to folyó partján. Tanítványaival együtt reggeli beszélgetések hosszú során át elmélkedtek arról, hogy az ember miként érheti el a tökéletességet, hogyan válhat ő maga is a tudományok, a meditáció és a könyvek tanulmányozása révén oly tökéletessé, mint maga Buddha, a legnagyobb tanító. 

Egyik reggel Lin-csi apát így kérdezte tanítványait: - Tudjátok-e, érdemes híveim, hogy mi az egyetlen, valóban tökéletes dolog a világon?

 – Igen, tudjuk, apát! – felelték kórusban, lelkesen a tanítványok. – No, és mi az, szerintetek, jóravaló szerzetesek? – kérdezte az apát. 

Az egyetlen tökéletes dolog az elme, amely képes befogadni a tanítást, amelynek révén tökéletessé válhatunk! – mondták a tanítványok.

– Híveim, gondoljátok csak végig, valóban az elme, az emberi gondolat lenne az egyetlen tökéletes dolog a világon? – kérdezett vissza az apát. Nem! Tévedtek. – kezdte tanítását az elme tökéletlenségéről a mester. – Az elme koránt sem tökéletes, és gyakran becsapja gazdáját. Az elme önző és akarnok, és csak önmagát részesíti előnyben. Maga kedvére tesz csupán, amikor tudásra tesz szert. 

– Drága híveim! – szögezte le az apát – Lássátok be magatok is, az egyetlen tökéletes dolog a világon a nemtudásotok. Mert bármit is tesztek, tehetnétek sokkal jobban is. Mert bármit tudtok, tudhatnátok még jobban is. Amit viszont nem tudtok, azt hibátlanul nem tudjátok. Amit nem ismertek, azt teljes egészében nem ismeritek. Vagyis: tökéletes a nemtudásotok! 

De azért el ne bízzátok magatokat, drága tanítványok! Nemtudásban különbet, mint ti vagytok, valószínűleg nem igen találhatunk, viszont legalább akad belőletek számos! Szóval van még mit tanulnotok a nemtudásotokról is! – figyelmeztette novíciusait Lin-csi apát, kolostorában, a Huo-to folyó partján.

Talán az ősi mester tanításai vezérlenek bennünket is egy kicsit, amikor igyekszünk tudásunk, tapasztalataink legjavát átadni önöknek, kedves elsőéves egyetemisták.

Hiszen mi itt, a Neumann János Egyetemen – vállalati partnereink közreműködésével, duális partnereink támogatásával – igyekszünk miden feltételt megadni önöknek ahhoz, hogy kiváló infrastrukturális körülmények között, elkötelezett, segítőkész oktatók révén, hallgatóbarát környezetben, értékes tudással, széleskörű szemléletmóddal, logikus gondolkodással, a változó körülmény között is jól alkalmazható problémamegoldó képességgel és társas kompetenciákkal gyarapíthassák magukat és építhessék fel karrierjüket.

De a valódi sikerhez az önök aktív részvétele, közreműködése is szükségeltetik! 

A tökéletesedés Útjának meglelését önmagában nem segíti semmiféle útmutatás, vagy gondolkodás. A Tökéletesedés Útjának megtalálása értelmi erőfeszítéssel, útmutatással, tanítással, vagy gyakorlással nem lehetséges. A tanulás, a tapasztalatszerzés, az Ég alatti világ természetének megismerése csak eszköz, amelyet nem lehet kierőszakolni, vagy siettetni. Az erős szándék, a konok akarat egy idő után csak gátolja a valóság megpillantását. Mert az igazi valóságot megismerni – színről színre látni – csak a múlandóság, az örök változás felismerésével, az előttünk álló világ megtapasztalásával lehet. Ez minden tökéletesség keresésének a kezdete és vége.

Kedves Elsőéves Egyetemistáink! Lássák meg Önök is az Ég alatti világ természetét, keressék a változóban az állandót, tapasztalják meg a világ sokszínűségét, a gondolkodás erejét, az önismeret hatalmát! Fedezzék fel a dolgok változása mögötti örök mozgatóerőt! S tegyenek meg mindet azért, hogy a világunk jobb, élhetőbb és tökéletesebb legyen!

Sok sikert kívánok tanulmányaikhoz! 

Dr. habil Fülöp Tamás
rektor

Neumann János Egyetem

Forrás: Sári László (Su-lace): Lin-csi apát minden szava. Európa Könyvkiadó, 2017.